دوشنبه , 16 مهر 1403
بهترین کارت گرافیک

بررسی نکات مهم در خرید کارت گرافیک + معرفی بهترین کارت گرافیک گیمینگ (در سال 1402، 2023)

بهترین کارت‌های گرافیک مهم‌ترین قسمت در یک کامپیوتر گیمینگ هستند و بقیه اجزا در جایگاه بعدی قرار می‌گیرند. در‌واقع سریع‌ترین CPU بدون پردازنده گرافیکی قدرتمند که پیکسل‌ها را در‌بر‌می‌گیرد، چندان به کار نخواهد آمد و پاسخگوی نیاز‌های شما در حین انجام بازی نخواهد بود. از آن‌جایی که همه افراد قدرت خرید کارت گرافیک گران قیمت را ندارند، ما در این‌جا محصولاتی با قیمت‌های متفاوت معرفی کرده‌ایم تا همه کاربران با انواع بودجه و سلیقه را تحت پوشش قرار دهیم. در‌جایی‌که سلسله مراتب معیار‌های GPU، کارت‌ها را بر‌اساس عملکرد رتبه‌بندی می‌کند، ما معیار‌های مهم دیگری مانند قیمت، در دسترس بودن و کارایی را نیز برای لیست بهترین کارت گرافیک گیمینگ در نظر گرفته‌ایم تا شما بتوانید بهترین انتخاب را بر‌اساس نیاز‌های خود انجام دهید.


فهرست مطالب


کارت گرافیک چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

کارت گرافیک یک قطعه سخت ­افزاری است که کار آن تولید تصاویر بر مانیتور می­ باشد. در حقیقت کارت گرافیک وظیفه رندر کردن تصاویر بر مانیتور را برعهده دارد و با دریافت و تبدیل داده به سیگنال، اینکار را انجام می­ دهد. به عبارت دیگر، GPU یه تراشه است و هسته اصلی کارت گرافیک به شمار می­ آید. GPU داده ­های مربوط به نمایش تصاویر را از پردازنده مرکزی یا همان CPU، دریافت می­ کند، آن­ها را پردازش نموده و به سیگنال تبدیل می­ کند، صفحه مانیتور پس از دریافت این سیگنال­ها از GPU، تصویر را به نمایش در می ­آورد.

چند نوع کارت گرافیک وجود دارد؟

هنگامی که رایانه‌های شخصی بازی را در نظر می‌گیرید، با دو نوع بهتری کارت گرافیک گیمینگ مواجه می‌شوید که یکی از آن‌ها کارت گرافیک یکپارچه و دیگری کارت گرافیک اختصاصی است. اولیم مورد یعنی کارت گرافیک یکپارچه ضعیف‌تر است و معمولا به شکل APU یا SOC روی تراشه پردازنده قرار می‌گیرد. البته برای کسب اطلاعات ببیشتر میتوانید مقاله اشتباه رایج هنگام خرید لپ‌‌تاپ را بخوانید.

اما کارت‌های گرافیک اختصاصی مانند همه مدل‌هایی که در گروه بهترین کارت گرافیک گیمینگ قرار می‌گیرند، به عنوان مدل‌های مچزایی که در درگاه PCle Express رایانه شما قرار می‌گیرند، اکثرا دو اسلات هستند؛ اما برخی از آن‌ها بسته به اندازه سه اسلات دارند تا قدرت بصری بسیار بیشتری را ارائه دهند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دلیل اصلی روشن نشدن لپ تاپ چیست را بخوانید.

گلوگاه پردازش چیست؟ (Bottleneck)

گلوگاه شدن می‌تواند برای پردازنده و پردازنده گرافیکی اتفاق بیفتد. این در زمانی است که یکی از قسمت‌ها با کندی بیش از اندازه، مانع کارکردن بقیه اعضا با توان زیاد می‌شود. برای درکبهترمطلب این مثال را توجه کنید. منبع آبی با گنجایش یک لیتر آب داریم. حالا می‌خواهیم این آب را در ظرفی بریزیم که فقط می‌تواند نیم لیتر آب در ثانیه را عبور دهد. پس مشخص است که قیف، سرعت ریختن آب را پایین می‌آورد و نمی‌توان از حداکثر توان آبرسانی منبع بهره برد. پس قیف در نقش گلوگاه است. وقتی دو واحد پردازشی CPU و GPUدارای اختلاف سطح شوند، گلوگاه به وجود می‌آید. در این حالت یک واحد با بیشترین قدرت کار می‌کند و واحد دیگر معطل می‌شود.

برای رفع این مشکل رعایت موارد زیر مهم است:

  • هم رده بودن پردازنده‌ها
  • بهینه بودن بازی
  • سبک درست برنامه نویسی

اگر کدهای بازی بد نوشته شود حتی قوی‌ترین پردازنده ها هم نمی تواند شما را از گلوگاه نجات دهند. در زمینه کنترل کاربران شخصیرایانه هم، انتخاب قطعات مناسب و هم وزن از نظر سطح عملکرد مهمتر است تا وجود سخت افزار قوی یا ضعیف برای به وجود آمدن گلوگاه.

آیا RTX بهتر از GTX است؟

اگر مدتی است که کارت‌های گرافیک انویدیا را دنبال می‌کنید، بدون شک متوجه می‌شوید که احتمالا خطوط GeForce این شرکت از GTX به RTX تغییر نام داده‌اند. اکنون از اواخر سال 2020 با سری RTX 30 عملکرد ردیابی اشعه بسیار بهبود یافته است. باید به این موضوع نیز اشاره کرد که در حال حاضر مشخص نیست که نسل جانشین به چه صورت شناخته می‌شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله چگونه لپ تاپ خود را ارتقا دهیم را بخوانید.

چگونه بهترین کارت گرافیک را آزمایش کنیم؟

ما برای تست بهترین کارت گرافیک گیمینگ سه رزولوشن معمول بازی یعنی 1440p، 1080p و 4K را با استفاده از تنظیمات متوسط و اولترا آزمایش می‌کنیم و در صورت امکان از کارت‌های مرجع برای همه این آزمایش‌ها مانند مدل‌های Founders Edition انویدیا و طرح‌های مرجع AMD استفاده می‌کنیم؛ با‌این‌حال اکثر پردازنده‌های گرافیکی میان‌رده و پایین‌رده، مدل مرجع ندارند و در برخی موارد کارت‌های اورکلاک شده کارخانه را برای آزمایش داریم. در‌واقع ما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا در چنین مواردی کارت‌هایی را انتخاب کنیم که نزدیک به مشخصات مرجع باشند. بعد از آن برای هر کارت گرافیک روش تست یکسانی را دنبال می‌کنیم؛ به طوری که یک پاس از هر بنچمارک را برای گرم کردن GPU پس از راه‌اندازی بازی اجرا می‌کنیم؛ سپس حد‌اقل دو پاس را در هر ترکیب تنظیمات/رزولوشن اجرا می‌کنیم.

 بهترین کارت گرافیک

اگر دو اجرا در تست بهترین کارت گرافیک گیمینگ اساسا یکسان باشند و تنها 0.5 درصد و یا کمتر تفاوت داشته باشند، از اجرای سریع‌تر استفاده می‌کنیم. اما اگر بیش از یک تفاوت کوچک وجود داشته باشد، حداقل دو بار دیگر آزمایش را تکرار می‌کنیم تا مشخص کنیم عملکرد عادی قرار است چقدر باشد. ما همچنین به تمام داده‌ها نگاه می‌کنیم و وجود نا‌هنجاری‌ها را بررسی می‌کنیم و اگر بازی را ببینیم که نقاط پرت واضحی در آن وجود دارد، به عقب بر‌می‌گردیم و هر کارتی که نا‌هنجاری را نشان می‌دهد دوباره آزمایش می‌کنیم تا نتیجه درست را دریابیم. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لپ تاپ گیمینگ با معمولی چه تفاوتی دارد را بخوانید. با توجه به مدت زمان مورد نیاز برای آزمایش هر پردازنده گرافیکی، درایور‌ها و وصله‌های بازی به‌روز شده به ناچار ظاهر می‌شوند و بر عملکرد کلی تاثیر می‌گذارند. ما به صورت دوره‌ای چند کارت نمونه را مجددا آزمایش می‌کنیم تا تایید کنیم که نتایج ما هنوز معتبر هستند؛ در غیر این‌صورت بازی‌ها و GPU های آسیب دیده را مجددا بررسی کرده و در تشخیص بهترین کارت گرافیک گیمینگ آزمایش می‌کنیم.

مطالعه بیشتر
راهنمای خرید لپ تاپ های مناسب معماری و رندرینگ + معرفی بهترین لپتاپ های مناسب رندرینگ 2023

چگونه بهترین کارت گرافیک را انتخاب کنیم؟

ده‌ها گزینه برای انتخاب بهترین کارت گرافیک گیمینگ در دسترس است که همپوشانی بالقوه زیادی در آن‌ها وجود دارد. آخرین نسل پردازنده‌های گرافیکی متشکل از کارت‌های معماری Ampere انویدیا و پیشنهادات معماری RDNA 2 AMD هستند و پردازنده‌های گرافیکی Intel Arc Alchemist باید در چند ماه آینده وارد بازار شوند که همگی از ویژگی‌های کلی یکسانی پشتیبانی می‌کنند؛ گر‌چه کارت‌های Arc و Alchemist دارای سخت‌افزار هسته تانسور اضافی هستند. ما در این مقاله از مبیت فهرستی از بهترین کارت گرافیک گیمینگ را همراه با قیمت‌های فعلی آنلاین آن‌ها ارائه دادیم تا شما بتوانید از آن به عنوان راهنمای خرید استفاده کنید و بهترین انتخاب را انجام دهید.

ما توصیه می‌کنیم اگر یک کارت گرافیک RTX 30 یا RX 6000 می‌خواهید، صبور باشید و در نهایت کارت گرافیکی با قیمت نزدیک به MSRP رسمی بخرید. اگر هدف اصلی شما بازی است، CPU را فراموش نکنید؛ اگر CPU شما ضعیف یا قدیمی باشد، دریافت بهترین GPU ممکن کمک چندانی به شما نخواهد کرد؛ بنا‌بر‌این مطمئن شوید که CPU متناسب با سطح بازی مورد نظر خود دارید.

بررسی نکاتی که برای خرید بهترین کارت گرافیک گیمینگ باید به آن‌ها توجه کنید

وضوح

هر‌چه پیکسل‌های بیشتری را تحت فشار قرار دهید، به عملکرد بیشتری نیاز دارید. در این صورت برای بازی با رزولوشن 1080p به پردازنده گرافیکی پیشرفته‌ای نیاز ندارید.

PSU

مطمئن شوید که منبع تغذیه شما دارای آب کافی و کانکتور‌های 6 یا 8 پین مناسب است. به عنوان مثال انویدیا یک PSU 550 واتی را برای RTX 3060 توصیه می‌کند و حد‌اقل به یک کانکتور 8 پین و احتمالا یک کانکتور PEG 6 پین نیز نیاز دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علت کند شدن لپ تاپ چیست را بخوانید.

حافظه ویدیویی

مورد دیگری که در انتخاب بهترین کارت گرافیک گیمینگ مورد توجه قرار می‌گیرد، حافظه ویدیویی است که در حال حاضر با مقدار حداقل 4 گیگابایت موجود می‌باشد. مدل‌های 6 گیگابایتی بهتر هستند و مدل‌های 8 گیگابایتی یا بیشتر عملکرد بسیار بهتری را ارائه می‌دهند. البته بازی‌های بسیار کمی هستند که می‌توانند از 12 گیگابایت VRAM استفاده کنند.

FreeSync یا G-Sync

هر‌یک از فناوری‌های نرخ تازه‌سازی متغیر، نرخ فریم GPU شما را با نرخ تازه‌سازی صفحه نمایش همگام‌سازی می‌کنند. انویدیا از G-Sync های سازگار پشتیبانی می‌کند؛ در‌حالی‌که FreeSync AMD با کارت‌های Radeon کار می‌کند.

Ray Tracing، DLSS و FSR

جدید‌ترین کارت‌های گرافیک از ray tracing پشتیبانی می‌کنند که می‌توان از آن برای بهبود تصاویر استفاده کرد. DLSS برای افزایش کارایی با کیفیت تصویر مشابه و ارتقا مقیاس مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما فقط در کارت‌های انویدیا RTX وجود دارد. بنا‌بر‌این شما می‌توانید با توجه به این موارد بهترین کارت گرافیک گیمینگ را انتخاب و خریداری کنید.

مطالعه بیشتر
راهنمای انتخاب و بررسی نکات مهم قبل از خرید دسته بازی موبایل + معرفی بهترین دسته بازی موبایل از نگاه گیمرها

نسل کارت گرافیک

شرکت‌های تولید کننده کارت گرافیک با ارائه معماری جدید و طراحی ایده‌آل، گرافیک قدرتمند‌تر و فناوری جدید‌تری را در اختیار شما می‌دهند و به عنوان بهترین کارت گرافیک گیمینگ شناخته می‌شوند. شایان ذکر است که گاهی اوقات کارت گرافیک گیمینگ نسل قبل به تمام نیاز‌های شما پاسخ می‌دهند و بهترین عملکرد را با پرداخت هزینه‌ای مناسب و کمتر ارائه می‌دهند.

برق مصرفی

مورد دیگری که در انتخاب بهترین کارت گرافیک گیمینگ مورد توجه قرار می‌گیرد، میزان برق مصرفی است؛ زیرا با آمدن مدل‌های جدید‌تر و افزایش مصرف برق، به یک منبع تغذیه با توان مناسب نیاز است. برای این مورد بهتر است که به کانکتور‌های برق توجه کنید که از چه نوع و به چه تعدادی هستند.

پورت‌ها در بهترین کارت گرافیک گیمینگ

در این مورد باید گفت که تعداد پورت‌ها روی کارت‌های گرافیک مختلف، متفاوت است؛ به طوری که برخی از کارت‌ها دارای درگاه HDMI و برخی دیگر دارای پورت Display Port هستند؛ به علاوه مدل‌های قدیمی‌تر دارای DVI و VGA هستند؛ تعداد کمی از کارت‌های گرافیک نیز دارای پورت USB-C برای Display Port هستند. بنابراین هنگام خرید بهترین کارت گرافیک گیمینگ نیاز‌های خود را به طور کامل بررسی کنید و توجه داشته باشید که کارت گرافیک مورد نظر حتما پورت‌های مورد نیاز شما را داشته باشد.

قابلیت‌های جانبی

اگر می‌خواهید بهترین کارت گرافیک میان‌رده را انتخاب کنید، یک سری قابلیت‌های جانبی وجود دارد که برای اجرای بسیاری از برنامه‌ها و حتی بازی‌ها، ضروری نیستند. اخیراً Nvidia کارت‌های گرافیکی با قابلیت DLSS را وارد بازار کرده است که برای نمایش بهتر جلوه‌های بصری با نرخ فریم بالاتر به خصوص در بازی‌های گرافیکی استفاده می‌شود و یا ویژگی FSR در کارت‌های گرافیک AMD که برای افزایش و بهبود سرعت رندرگیری در گیمینگ و کاربردهای رندرینگ استفاده می‌شود.

این قابلیت‌ها عموماً برای طراحان و گیمرهای حرفه‌ای مهم است و در استفاده عادی از کامپیوتر و اجرای بازی‌های 1080p ضروری نیست. در واقع با حذف این قابلیت‌ها از چک‌ لیست انتخابی خود می‌توانید کارت گرافیک میان‌رده و ارزان‌تری را خریداری کنید.

کدام کارت گرافیک برای بازی بهتر است؟

به طور کلی، بهترین کارت گرافیک برای بازی به عوامل مختلفی بستگی دارد که از بین آن‌ها می‌توان به نوع بازی‌هایی که انجام می‌دهید، وضوح بازی‌های مورد نظر شما و ویژگی‌های فانتزی مانند DLSS و ray tracing اشاره کرد. به عنوان مثال اگر فقط می‌خواهید تمام بازی‌های جدید را با کیفیت 1080p و با تنظیمات بالا انجام دهید، می‌توانید از Nvidia GeForce RTX 3060 یا AMD Radeon RX 6600 XT استفاده کنید؛ اما اگر می‌خواهید همه چیز را با ردیابی پرتو با کیفیت 4K به حداکثر برسانید، احتمالا باید به سراغ کارت گرافیکی مانند RTX 3080 Ti بروید.

بهترین برند برای کارت گرافیک کدام است؟

در خرید بهترین کارت گرافیک، این سوال قدیمی که آیا انویدیا بهتر است یا AMD همچنان پابرجاست؛ در این مورد باید گفت که هر دو تولید کننده GPU اساسا در زمینی برابر هستند و آنچه در نهایت برای شما مناسب می‌باشد، احتمالا برای شخص دیگری مناسب نخواهد بود. به طور کلی اگر ردیابی پرتو را دوست دارید، انویدیا می‌تواند گزینه مناسب‌تری برای شما باشد و اگر می‌خواهید که هزینه کمتری را برای کارت گرافیک صرف کنید، AMD می‌تواند انتخاب بهتری باشد.

معرفی بهترین کارت های گرافیک

در فهرست بهترین کارت گرافیک گیمینگ در سال 2023 که در ادامه ارائه می‌کنیم، تلاش کردیم تا جدیدترین کارت‌ها را معرفی کنیم؛ چرا که حالا قیمت آن‌ها به اندازه‌ای کاهش یافته که خریدشان منطقی باشد. همچنین لیست فعلی براساس قدرت و ارزش خرید کارت‌ها رده‌بندی شده است.

1. کارت گرافیک GeForce RTX 3080

  • پردازنده گرافیکی: GA102
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 8704
  • بوست کلاک: 1710 مگاهرتز
  • رم: 10 گیگابایت GDDR6X
  • قیمت: 30 میلیون تومان

نقاط قوت: عملکرد فوق‌العاده، ارزش خرید بالا، اجرای بازی‌ها با رزولوشن 4K و فریم ریت 60

نقاط ضعف: قیمت همچنان بالا، برای نمایشگرهای 1080p بیش از حد قدرتمند است

جی‌فورس RTX 3080 از جدیدترین معماری انویدیا یعنی امپر بهره می‌گیرد و بیش از 30 درصد سریع‌تر از 2080 مدل Ti است. اگر به‌دنبال اجرای بازی‌ها با نهایت کیفیت هستید و می‌خواهید در رزولوشن 4K یا 1440p بازی کنید، این کارت بهترین انتخاب شما خواهد بود. البته برای بازی در رزولوشن 1080p مناسب نیست چرا که قدرت آن بیش از حد برای یک نمایشگر با این رزولوشن زیاد است، مگر اینکه بخواهید جدیدترین بازی‌هایی که از رهگیری پرتو پشتیبانی می‌کنند را اجرا کنید.

 کارت گرافیک GeForce RTX 3080

این کارت، همچنین از فناوری DLSS هم پشتیبانی می‌کند و می‌تواند در کنار رهگیری پرتو، تجربه فراموش نشدنی از بازی‌ها به‌شما بدهد. قیمت این کارت در ماه‌های اخیر به اندازه قابل توجهی کمتر شده است. البته 30 میلیون تومان نیز همچنان بسیار زیاد است، ولی همین کارت سال گذشته به 80 میلیون تومان نیز رسیده بود.

مطالعه بیشتر
معرفی بهترین برند های لپ تاپ استوک در بازار ایران

2. کارت گرافیک رادئون RX 6800 XT

  • پردازنده گرافیکی: ناوی 21 XT
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 4608
  • بوست کلاک: 2250 مگاهرتز
  • رم: 16 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: 26 میلیون تومان

نقاط قوت: عملکرد بسیار عالی به‌لطف معماری RDNA2، به‌راحتی از پس رزولوشن 4K برمی‌آید، وی‌رم زیاد برای بازی‌های نسل بعد

نقاط ضعف: عناوین زیادی از FSR 2.0 پشتیبانی نمی‌کنند، عملکرد ضعیف‌تر نسبت به انویدیا در رهگیری پرتو، قیمت همچنان زیاد

گرافیک RX 6800 XT بهترین کارت گرافیک گیمینگ در سال ۲۰۲۲ است که قرمزها وارد بازار کردند. این کارت نسبت به RX 5700 XT از لحاظ عملکرد، جهش خیره‌کننده‌ای داشته و حالا از رهگیری پرتو هم پشتیبانی می‌کند. نکته قابل توجه این است که این مدل تنها 5 تا 7 درصد کندتر از RX 6900 XT عمل می‌کند، در حالی که قیمت پایین‌تری هم دارد.

پردازنده گرافیکی Navi 21 هم بیش از 2 برابر از پردازنده ناوی 10 نسل قبل بزرگ‌تر است و هسته‌های سایه‌زن و رم آن هم 2 برابر شدند. سرعت کلاک نیز به رنج 2.1 تا 2.4 گیگاهرتز رسیده است. همه این پیشرفت‌ها در حالی بدست آمده که این کارت، نسبت به نسل قبل، مصرف برق خیلی بیشتری هم ندارد.

3. کارت گرافیک GeForce RTX 3090 Ti

  • پردازنده گرافیکی: GA102
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 10752
  • بوست کلاک: 1860 مگاهرتز
  • رم: 24 گیگابایت GDDR6X
  • قیمت: از 60 میلیون تومان

نقاط قوت: سریع‌ترین کارت گرافیک جهان، گیمینگ با رزولوشن 4K و حتی 8K، وی‌رم فراوان برای کارهای گرافیکی

نقاط ضعف: بیش از 2 برابر قیمت 3080 با عملکرد 20 تا 30 درصد بهتر، احتیاج به پاور قدرتمند دارد، قیمت بسیار بالا

برای خیلی‌ها، در لیست بهترین کارت گرافیک های سال ۲۰۲۲ ، بدون توجه به قیمت فقط باید بهترین کارت موجود در بازار درصدر باشد. گرافیک GeForce RTX 3090 Ti مناسب همین افراد است. این کارت که بیش از 2 برابر 3080 قیمت دارد، از نظر عملکرد فقط 20 تا 30 درصد بهتر است و در مقایسه با 3090 نیز این اختلاف کمتر و به 5 تا 10 درصد می‌رسد.

کارت گرافیک GeForce RTX 3090 Ti

این کارت تا زمان معرفی نسل بعدی کارت‌های گرافیک انویدیا، بهترین کارت گرافیک انویدیا در سال 2022 و شاید سال‌های بعد، باقی خواهد ماند؛ با این همه، کارت گرافیک GeForce RTX 3090 Ti بیشتر برای کارهای گرافیکی مناسب است تا گیمینگ. این کارت از NVLink پشتیبانی می‌کند و دارای 24 گیگابایت وی‌رم است که در بسیاری از نرم‌افزارهای حرفه‌ای می‌تواند کارساز باشد.

4. کارت گرافیک رادئون RX 6700 XT

  • پردازنده گرافیکی: Navi 22
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 2560
  • بوست کلاک: 2581 مگاهرتز
  • رم: 12 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: از 16 میلیون تومان

نقاط قوت: عمکلرد بسیار عالی در رزولوشن‌های 1080p و 1440p، وی‌رم زیاد، قیمت بسیار خوب نسبت به عملکرد

نقاط ضعف: عملکرد نه‌چندان جالب در رهگیری پرتو نسبت به انویدیا، FSR در مقایسه با DLSS عملکرد قابل توجهی ندارد

AMD با کوچک‌تر کردن و حذف چندین ویژگی مختلف پردازنده Navi 21، پردازنده Navi 22 را تولید و در RX 6700 XT با قیمت پایین‌تر قرار داد. تعداد هسته‌های این کارت درست اندازه نسل قبل یعنی RX 5700 XT است ولی درعوض سرعت کلاک و کش بسیار بیشتری دارد که در کنار هم، سبب شدند عملکرد آن 25 درصد سریع‌تر باشد.

این کارت از لحاظ عملکرد، قابل قیاس با RTX 3070 و RTX 3060 Ti است. در حقیقت می‌توان گفت بین این دو کارت قرار می‌گیرد چرا که از  RTX 3060 Ti سریع‌تر و از  RTX 3070 کمی آهسته‌تر است. البته اگر رهگیری پرتو و DLSS برایتان مهم باشد،  RTX 3060 Ti انتخاب بهتری خواهد بود. با این همه، این کارت به دلیل قیمت مناسبی که دارد می‌تواند انتخاب بسیار خوبی برای تعداد زیادی از گیمرها باشد.

5. کارت گرافیک GeForce RTX 3060

  • پردازنده گرافیکی: GA106
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 3840
  • بوست کلاک: 1777 مگاهرتز
  • رم: 12 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: از 14 میلیون تومان

نقاط قوت: عمکلرد خوب در رزولوشن‌های 1080p و 1440p، وی‌رم زیاد، ارزش خرید بالا

نقاط ضعف: عملکرد در حد RTX 2070، باس 192 بیتی

در فهرست مشخصات برترین کارتها ی گرافیک در سال 2023، به گزینه‌های اقتصادی‌تر در معماری امپر انویدیا نزدیک می‌شویم. این کارت، اولین کارت گرافیک این کمپانی است که با پردازنده GA106 و باس 192 بیتی و 12 گیگابایت وی‌رم عرضه شده است. RTX 3060 همچنان گزینه بهتری از RTX 3050 است ولی پردازنده آن نسبت به GA104 که در نسخه Ti همین کارت مورد استفاده قرار گرفته بسیار ضعیف‌تر است و تعداد هسته‌های آن 26 درصد کمتر شده، پهنای باند رم کاهش یافته و عملکرد کلی هم در حد RTX 2070 نسل قبل شده است.

 کارت گرافیک رادئون RX 6700 XT

با تمام این‌ها، این کارت همچنان ارزش خرید بیشتری دارد. البته اگر توانستید نسخه Ti را با قیمت مناسبی تهیه کنید، بهتر است به سراغ همان کارت بروید ولی اختلاف قیمتی که بین آن‌ها وجود دارد سبب شده این مدل یا حتی کارت‌های AMD، ارزش خرید بیشتری داشته باشند.

مطالعه بیشتر
کوادکوپتر چیست؟ + بررسی مشخصات و ویژگی های کوادکوپتر DJI Air 2S

6. کارت گرافیک رادئون RX 6600 XT

  • پردازنده گرافیکی: Navi 23
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 2048
  • بوست کلاک: 2589 مگاهرتز
  • رم: 8 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: از 12 میلیون تومان

نقاط قوت: عملکرد سریع‌تر از 3060 و RX 5700 XT، مصرف پایین، عملکرد خوب در رزولوشن 1080p

نقاط ضعف: تنها 8 گیگابایت وی‌رم با یک باس 128 بیتی دارد، عملکرد ضعیف در رهگیری پرتو، قیمت بالا برای رزولوشن 1080p

AMD این کارت را به‌عنوان رقیبی برای RTX 3060 عرضه کرد. آن‌ها در این کارت تعداد هسته‌ها را نسبت به RX 6700 XT کاهش داده، پهنای باند حافظه و مقدار کش را نیز کمتر کرده است تا قیمت را پایین نگه دارد. نتیجه کارتی است که با تمام این‌ها، همچنان عملکرد خوبی دارد.

از نظر عملکرد، این کارت کمی بهتر از RX 5700 XT است که با توجه به باس 128 بیتی، تحسین‌برانگیز است. البته مهمترین مشکل می‌تواند وی‌رم 8 گیگابایتی باشد. در برخی زمینه‌ها هم این کارت عملکرد جالبی ندارد. برای مثال در رهگیری پرتو. بسیاری از بازی‌ها در این حالت و در رزولوشن 1080p حتی به 20 فریم نیز نمی‌رسیدند، در حالی که RTX 3060 بدون DLSS عملکرد سریع‌تری داشت و با DLSS نیز بیش از 50 درصد سریع‌تر بود.

7. کارت گرافیک GeForce RTX 3060 Ti

  • پردازنده گرافیکی: GA104
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 4864
  • بوست کلاک: 1665 مگاهرتز
  • رم: 8 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: از 18 میلیون تومان

نقاط قوت: عملکرد بهتر از 2080 سوپر با قیمت پایین‌تر، ارزش خرید بالا

نقاط ضعف: قیمت همچنان زیاد، 8 گیگابایت وی‌رم ممکن است برای بازی‌های نسل بعد کافی نباشد

RTX 3060 Ti در زمانی که معرفی شد، انتظار می‌رفت یکی از بهترین کارت‌های انویدیا باشد چرا که تقریبا تمام ویژگی‌هایی که در سری 30 وجود داشت را دارا بود و قیمت بسیار خوبی هم داشت. اما در عمل قیمت آن بسیار بالاتر از قیمت اصلی رفت و دیگر یک کارت با ارزش و با قیمت مناسب به‌حساب نمی‌آمد. حتی همین حالا نیز قیمت آن بسیار بیشتر از قیمت واقعی است.

این کارت از نظر عملکرد بهتر از 2080 سوپر است و تنها 9 درصد آهسته‌تر از RTX 3070 عمل می‌کند. تنها موردی که ممکن است در آینده مشکل‌ساز شود، وی‌رم 8 گیگابایتی آن است که با وجود اینکه برای بازی‌های فعلی کافی است ولی همین حالا نیز شاهد بازی‌هایی هستیم که برای بهترین عملکرد، وی‌رم بیشتری طلب می‌کنند.

8. کارت گرافیک رادئون RX 6600

  • پردازنده گرافیکی: Navi 23
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 1792
  • بوست کلاک: 2491 مگاهرتز
  • رم: 8 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: از 10 میلیون تومان

نقاط قوت: مصرف پایین، اجرای بازی‌ها با نهایت کیفیت در رزولوشن 1080p و ارائه 60 فریم برثانیه، قیمت بسیار خوب

نقاط ضعف: مناسب رهگیری پرتو نیست، عملکرد ضعیف‌تر از RTX 3060، تنها 8 گیگابایت وی‌رم دارد

رادئون RX 6600، در حقیقت نسخه اقتصادی 6600 XT است. این مدل حدود 15 درصد کندتر است و با اختلاف کمی، پشت سر RTX 3060 قرار می‌گیرد. با این حال در مقایسه با 3050، حدود 30 درصد عملکرد سریع‌تری دارد. جالب‌تر اینکه قیمت آن در بازار از قیمت اعلام شده توسط AMD هم کمتر است.

همیشه رقابت نزدیکی در دسته کارت‌های اقتصادی و میان‌رده وجود داشته و RX 6600 نیز باید بتواند با کارت‌های جدید سری 30 و همچنین نسل قبلی یعنی سری 20 انویدیا نیز رقابت کند. از لحاظ عملکرد، می‌توان گفت تقریبا در حد و اندازه‌های 2070 است، البته بدون رهگیری پرتو. اما با رهگیری پرتو عملکرد آن تعریف چندانی ندارد و به زور 30 فریم به‌شما می‌دهد. اما اگر رهگیری پرتو برایتان مهم نیست، این کارت بدون شک ارزش خرید بسیار زیادی دارد.

9. کارت گرافیک رادئون RX 6800

  • پردازنده گرافیکی: Navi 21 XL
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 3840
  • بوست کلاک: 2105 مگاهرتز
  • رم: 16 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: از 23 میلیون تومان

نقاط قوت: عملکرد بسیار عالی، وی‌رم و کش زیاد، عملکرد بهتر از 3070 (بدون رهگیری پرتو)

نقاط ضعف: عملکرد معمولی در رهگیری پرتو، عناوین زیادی از FSR 2.0 پشتیبانی نمی‌کنند، قیمت خیلی ارزان‌تر از 6800 XT نیست

همانطور که می‌دانید، 6800 نسخه اقتصادی و ضعیف‌تر 6800 XT است. این مدل 10 تا 15 درصد عملکرد آهسته‌تری از برادر بزرگ‌تر خود دارد ولی درعوض همچنان 16 گیگابایت وی‌رم و 128 مگابایت اینفینیتی کش AMD را در اختیار شما قرار می‌دهد. اما هسته‌های کمتری دارد و سرعت کلاک آن هم پایین‌تر است.

مطالعه بیشتر
معرفی بهترین لپ تاپ های لمسی در سال 2023 + مشخصات فنی آن ها

این مدل در حال حاضر حدود 23 میلیون تومان است و تنها 3 تا 4 میلیون با مدل XT اختلاف دارد و تقریبا هم قیمت RTX 3070 Ti است. از نظر عملکرد، این کارت در بنچمارک‌های بدون رهگیری پرتو، از RTX 3070 Ti عملکرد بهتری دارد ولی اگر رهگیری پرتو را فعال کنیم، این انویدیا است که با عملکرد 35 درصد سریع‌تر خود، حرف اول را می‌زند. اگر رهگیری پرتو برایتان مهم نیست، این کارت گزینه بسیار خوبی است ولی درغیر این صورت به‌سراغ RTX 3070 Ti بروید. البته این احتمال هم وجود دارد که قیمت این کارت در چند ماه آینده کاهش پیدا کند.

10. کارت گرافیک GeForce RTX 3050

  • پردازنده گرافیکی: TU116
  • تعداد هسته‌های گرافیکی: 2560
  • بوست کلاک: 1777 مگاهرتز
  • رم: 8 گیگابایت GDDR6
  • قیمت: از 11 میلیون تومان

نقاط قوت: قیمت مناسب، رهگیری پرتو و DLSS با قیمت اقتصادی، 8 گیگابایت وی‌رم

نقاط ضعف: کندتر از 2060، قیمت تقریبا یکسان با RX 6600، قیمت فعلی کمی بالاتر از قیمت واقعی است

انویدیا تلاش کرد یکی از بهترین کارت های گرافیک سال 2023 در دسته کارت‌های اقتصادی را با 3050 روانه بازار کند ولی قیمت این کارت آنقدر ارزان نیست که بتوانیم آن را اقتصادی بدانیم. همچنین قیمت فعلی هم از قیمتی که انویدیا اعلام کرده بالاتر است. این کارت تقریبا 15 درصد سریع‌تر از مدل سوپر 1660 است و مهمتر اینکه از رهگیری پرتو و DLSS نیز پشتیبانی می‌کند. با این حال، RX 6600 در بازی‌های استاندارد 30 درصد سریع‌تر است و در عناوین DXR هم تنها 13 درصد آهسته‌تر است. در حالی که قیمت هردو تقریبا یکسان است.

بزرگترین مشکل این است که حتی این مقدار هزینه هم برای عملکرد مناسب و معمولی بسیار زیاد است و این احتمال هم وجود دارد که تا پایان تابستان، قیمت آن باز هم کاهش پیدا کند. در این بازه قیمتی AMD گزینه‌های بهتری برای گیمرهایی که رهگیری پرتو و DLSS برایشان مهم نیست دارد.

اهمیت خرید کارت گرافیک نسل جدید برای گیمرها چیست؟

کارت گرافیک برای اجرای ترسیمات گرافیکی از کتابخانه‌های برنامه‌نویسی بهره می‌برد.  DirectX از کتابخانه‌های برنامه‌نویسی است. رابط‌های برنامه‌نویسی نیاز به پشتیبانی دارند. این در حالی است که پردازنده‌های گرافیکی نمی‌توانند تمام API ها را پشتیبانی کنند. راهنمای خرید کارت گرافیک استفاده از کارت گرافیک‌هایی را پیشنهاد می‌کند که  حداکثر یک ساله هستند.

مصرف انرژی و حرارت تولیدی کارت گرافیک

در راهنمای خرید کارت گرافیک به حرارت تولیدی و مصرف انرژی اهمیت داده می‌شود. حرارت تولیدی بر مبنای وات معرفی می‌گردد. TDP(توان حرارتی) به میزان ترانزیستورهای به کار گرفته شده در تراشه پردازنده مربوط می‌شود. اگر TDP پایین باشد، یعنی انرژی کمتری به مصرف می‌رساند و خنک تر است. کارت گرافیک‌های امروزی نسبت به کارت گرافیک‌های قدیمی با تولید حرارت کمی همراه هستند. کارت گرافیک جدید استفاده بهینه تری از انرژی دارد و کم مصرف است.

کیفیت تراشه

کیفیت تراشه Asic quality به قطعات سیلیکونی در پردازنده‌های گرافیکی مربوط می‌شود. اجزای الکترونیکی پردازنده‌های گرافیکی بر روی قطعات سیلیکونی قرار گرفته‌اند. از قطعات سیلیکونی برای ساخت تراشه استفاده می‌شود. این قطعات به شکل دایره مورد استفاده قرار می‌گیرند. قطعات سیلیکونی می‌توانند برای ساخت چندین تراشه کارایی داشته باشند. کیفیت تراشه مربوط به تراشه‌هایی است که در قسمت مرکزی قطعات سیلیکونی قرار گرفته‌اند.

برای تفهیم این موضوع بهتر است وضعیت چاپگر معمولی را مورد توجه قرار دهید. نوشته‌های چاپ شده در وسط برگه کیفیت بهتری نسبت به حواشی دارند. هر چه از وسط به سمت حاشیه می‌رویم از کیفیت نوشته کمتر می‌شود. در واقع تراشه‌ها با فاصله گرفتن از هسته قطعه سیلیکونی دچار افت کیفیت می‌شوند. به همین خاطر تراشه‌های بی کیفیت در هنگام ساخت حذف می‌شوند. این کیفیت با یک مقدار معین سنجش می‌شود. تراشه‌های کمتر از این مقدار به عنوان تراشه‌های بی کیفیت معرفی می‌شوند.

تراشه‌های بی کیفیت برای پایداری نیاز به ولتاژ بالایی دارند. همین موضوع باعث مصرف انرژی بیشتر می‌شود. در شرایطی که تکنولوژی بیشترین تمرکز را بر روی مصرف انرژی کم متمرکز کرده، چنین محصولاتی کمتر مورد پسند افراد قرار می‌گیرند. چنین تراشه‌ای از اورکلاکینگ ضعیفی برخوردار است. در واقع این خنک سازی را نمی‌توان به کمک خنک کننده ایر یا بادی فراهم آورد.

اورکلاکینگ بالا برای تراشه‌های ضعیف با استفاده از نیتروژن آب و مایع فراهم می‌گردد. این در حالی است که خنک کننده‌های عادی برای اورکلاکینگ تراشه بالا عملکرد بسیار ضعیفی دارند. این موضوع نشان می‌دهد تراشه‌های با کیفیت خنک سازی بسیار قدرتمندی دارند.

انتخاب GPU با تراشه بالا

راهنمای خرید کارت گرافیک انتخاب GPU با تراشه بالا را پیشنهاد می‌کند. برای تشخیص کیفیت تراشه‌ها از نرم افزار GPU-Z یا خنک سازی عملی استفاده می‎شود.  بسیاری از سازندگان کیفیت تراشه را به شکل دستچین در اختیار مشتری قرار می‌دهد. در واقع چنین سازندگانی تراشه با کیفیت کمتر از یک مقدار معین را کنار می‌گذارند. استفاده از تراشه‌های با کیفیت زمانی برای شما اهمیت دارد که قصد خنک سازی کارت گرافیک را داشته باشید.

مطالعه بیشتر
راهنمای جامع خرید دوربین مدار بسته + بررسی دوربین مداربسته سیم کارت خور و انواع آن

دنیای گیمینگ یک دنیای متنوع است. در این دنیا بازی‌های مختلف وجود دارد. برخی از بازی‌ها برای اجرا نیاز به کارت گرافیک قدرتمند دارند. این در حالی است که بعضی از بازی‌ها با حداقل قابلیت‌های کارت گرافیک نیز اجرا می‌شوند. دنیای گیمینگ همواره در حال تغییر و تحول است. در راهنمای خرید کارت گرافیک به گیمرها توصیه می‌شود که به جای ارتقاء سیستم بازی از کارت گرافیک‌های قدرتمند بهره‌مند شوند. در این صورت با ایجاد هر تحولی در دنیای بازی نیاز به تغییر یا ارتقاء سیستم گیمینگ ندارند.

تفاوت کارت گرافیک مرجع و اختصاصی چیست؟

کارت گرافیک می‌تواند به شکل اختصاصی یا مرجع ارائه شود. کارت گرافیک‌های مرجع با برد PCB، مشخصات عادی، خنک کننده و … توسط شرکت AMD یا NVIDIA عرضه می‌شوند. نمونه کارت‌های اختصاصی با مدار تغذیه قدرتمند، خنک کننده مناسب و … ارائه می‌گردند.

قطعاً کارت‌های اختصاصی با قیمت بیشتری نسبت به کارت گرافیک مرجع عرضه می‌شوند. خنک کننده سفارشی در خرید کارت گرافیک اهمیت زیادی دارد. خنک کننده سفارشی شرایط ایده‌آل برای خنک سازی دارند. خنک کننده سفارشی خنک سازی مطلوب و بهینه تراشه‌های حافظه، ولتاژ، ماژول‌های رگولاتور و پردازنده گرافیکی را بهتر از خنک کننده مرجع انجام می‌دهد. فن‌های در نظر گرفته شده برای خنک کننده از نوع با کیفیت و کم صداست. این خنک کننده با لوله‌های انتقال حرارت بیشتری همراه است. بعضی از خنک کننده‌های به کار رفته در پردازنده گرافیکی به گونه‌ای طراحی می‌شود که در حرارت مشخصی به کار می‌افتند.

اگر کارت گرافیک خنک باشد، امکان اورکلاکینگ به راحتی فراهم می‌گردد. بعضی از پردازنده‌های گرافیکی به ویژه پردازنده‌های AMD با تولید گرمای زیادی عرضه می‌شوند. بنابراین مسئله خنک سازی در مورد آن‌ها اهمیت به مراتب بیشتری دارد.این نوع پردازنده‌ها باید به خوبی خنک سازی شوند. بنابراین به خنک کننده قدرتمندی نیاز دارند.

قابلیت اورکلاکینگ در خرید کارت گرافیک از اهمیت زیادی برخوردار است. مدار تغذیه و خنک کننده برای اورکلاکینگ اهمیت زیادی دارد. اورکلاکینگ‌های قدرتمند نیاز به مدار تغذیه و خنک کننده مناسبتری نسبت به مدل پردازنده‌های مرجع دارد. اورکلاکینگ‌ها برای جلوگیری از افزایش دما مورد استفاده قرار می‌گیرند. زمانی که توقع بالایی از اورکلاکینگ‌ها ندارید، بهتر است از مدار تغذیه و خنک کننده پردازنده مرجع کمک بگیرید.

جمع بندی

کارت‌های گرافیک حرفه‌ای پردازنده‌های گرافیکی قدرتمندی هستند که برای حرفه‌ای‌های صنعت طراحی شده‌اند و اغلب دارای قیمت بالایی هستند. از طرف دیگر کارت‌های گرافیک مصرف کننده عمدتا گیمر‌ها را هدف قرار می‌دهند. آن‌ها محدوده قیمتی متنوع‌تری دارند که شامل مدل‌های مقرون به صرفه تا کارت‌های برتر می‌شود. کارت‌های گرافیک حرفه‌ای در گذشته تنها انتخاب معقول برای خلاقان حرفه‌ای و هنرمندان سه بعدی کار بود. با این حال کارت‌های گرافیک مصرف کننده اکنون عملکردی برابر با گزینه‌های حرفه‌ای‌تر اما بدون برچسب قیمت بالا‌تر به کاربران ارائه می‌دهند. امروزه تنوع زیادی در کارت‌های گرافیک وجود دارد که هنگام انتخاب بهترین کارت گرافیک گیمینگ می‌تواند موجب سردرگمی شما شود. در این مطلب از مبیت سعی کردیم لیستی از کارت‌های گرافیک گیمینگ را در اختیار شما قرار دهیم تا مشخصات آن‌ها را با دقت مطالعه کرده و بر‌اساس نیاز خود یکی از بهترین محصولات را انتخاب کنید. علاوه بر آن نکاتی را در رابطه با تست کارت گرافیک و مواردی که قبل از خرید باید به آن‌ها توجه کنید یاد‌آور شدیم تا راهنمای کامل و جامعی را برای انتخاب بهترین کارت گرافیک گیمینگ ارائه دهیم.

سخن پایانی

شما در این مقاله با راهنمای خرید کارت گرافیک آشنا شدید. همچنین از بهترین کارت گرافیک گیمینگ (در سال 1402، 2023) آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

مهم ترین عامل انتخاب کارت گرافیک مخصوص بازی چیست؟

همانطور که در این راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ هم گفتیم، برای خرید بهترین کارت گرافیک مخصوص بازی اندازه وی‌رم، فرم فاکتور، درگاه‌ها و ترافلاپس از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. علاوه بر این نحوه استفاده شما هم مهم است. برای مثال اینکه می‌خواهید چه بازی‌هایی را در چه گرافیک و رزولوشنی اجرا کنید.

تفاوت کارت گرافیک و GPU‌ چیست؟

GPU‌ واحد پردازش گرافیکی در انواع سیستم‌های کامپیوتری است و جزئی از کارت گرافیک محسوب می‌شود. کارت گرافیک معنای وسیع‌تری دارد و از اجزا مختلفی مانند حافظه، خنک‌کننده، کانکتورها و GPU‌ تشکیل شده است.

پیشنهاد ما به شما

قیمت شبیه ساز رانندگی واقعیت مجازی لئوتک

معرفی شبیه ساز های واقعیت مجازی:از رانندگی تا ترن هوایی!

در این وبلاگ، شما را به سفری هیجان‌انگیز در دنیای VR می‌بریم و انواع شبیه‌سازهای …

دیدگاهتان را بنویسید